lauantai 12. syyskuuta 2015

Kolmas kausi avattu, jäätävästi!

Keskiviikona 9.9.2015 Ravintola Dynamossa katsottiin Docventures ohjelmasarjan kolmannen kauden avauksena Laura Poitierin veret seisauttava dokumentti Citizenfour. Keskipisteenä dokumentissa oli Edward Snowden joka vuonna 2013 paljasti ennen näkemättömässä mittakaavassa Yhdysvaltain ja heidän liittolaistensa harjoittaman vakoilun koskien kaikkea mitä tietoverkoissa tapahtuu.

Itse muutaman kerran dokumentin katsoneena ei voi kuin ihmetellä, miten muutamat kohdat kykenevät edelleen shokeeraamaan. Metadata, ”full take”, yhdistettävyys ja seurattavuus ovat termejä joiden pitäisi saada katsojan hälytyskellot soimaan. Jos edellä mainitut eivät sitä saa aikaiseksi, niin sitten viimeistään järjestelmällinen valehtelu, jota poliittiset johtajat harjoittavat ympäri maailmaa. Tukenaan heillä on maailman tehokkaimmat tiedustelu- ja oikeudelliset järjestelmät, joiden pääasiallinen tehtävä on suojella ”valtiota” ja sitä kautta kaikkia niitä jotka suoraan työskentelevät valtiolle.

Dynamossa seurattiin tiiviisti Docventuresin lähetystä ja Citizenfour-dokumenttia. Kuva: Saara-Miira Kokkonen.

Dokumentin keskeinen ajatus oli valtion suhde kansalaisiin. Sana valtio tulee suomen kieleen kantasanasta valta. Valtio ja valta ovat kietoutuneet toisiinsa jopa sanan alkuperän johdosta. Näiden kahden suhdetta on hyvä peilata nyky-yhteiskunnassa, jossa valtiot ovat valmiita käyttämään äärimmäistä valtaa turvatakseen heidän näkökulmastaan tärkeät asiat.

Usein kuulee ihmisten sanovan että ”heillä ei ole mitään salattavaa”. Mielestäni tämän kaltainen ajattelu on vaarallista ja johtaa enenevissä määrin umpikujaan josta ei ole ulospääsyä. Jokaisella on jotain salattavaa, perheeltään, ystäviltä, työnantajalta, koululta, poliisilta, veroviranomaiselta ja niin edelleen. Haluaisitko sinä, että työnantajasi tietää kaiken sinusta, tai naapurisi?

Voit ajatella että sinulla ei todellakaan ole mitään salattavaa juuri nyt, mutta et voi tietää mikä on elämäntilanteesi kymmenen vuoden päästä. Voit olla työntekijöiden etuuksia ajava neuvottelija, lakimies, tuomari, toimittaja, tutkija tai vaikka tuote suunnittelija. Ammattisi täysipainoinen harjoittaminen tai asianomaisten turvallisuus edellyttää, että sinulla on kyky suojata työsi sisältöä niiltä tahoilta joille se ei kuulu.

Myös DGT-tiimi katsoi parhaaksi vetää foliohatut päähän. Kuva: Saara-Miira Kokkonen.

Suurin haaste tällä hetkellä on se, kuinka vakoilusta ja valvonnasta peruutetaan takaisin normaaliin tasapainoon valtion ja kansalasten yksityisyyden välillä. Citizenfour osoittaa raadollisesti tehtävän haasteellisuuden. Kun orwellimainen pullonhenki nimeltä ”isoveli” on päässyt pullosta ulos, sen uudelleen pullottaminen lienee mahdotonta?


”Isoveljen” leviämisen sekä vahvistumisen estäminen on tehtävä etupainotteisesti rajoittamalla valtion ja sen eri organisaatioiden valtaa suhteessa kansalaisiinsa. Näin voimme nukkua yömme edes hiukan levollisemmin uudessa uljaassa maailmassa. 

Jarmo Nevalainen  


Illan ohjelmassa visainen salaliittovisa. Kuva: Saara-Miira Kokkonen.
Illan ohjelmassa visainen salaliittovisa. Kuva: Saara-Miira Kokkonen.


Docankka kysyy sananvapaudesta

Ensi viikolla jatketaan sananvapauden parissa. Docankan uusin gallupkysymys löytyy oikealta! Kukassa nähdään keskiviikkona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti