tiistai 2. syyskuuta 2014

Klikkauksen päässä aktivismista

Tykkää ja jaa. Siinä someajan mikroaktivismin tärkeimmät työvälineet. Slacktivismiksi (Slacker + activism) tai kliktivismiksi haukuttu ”näennäisaktiivisuus” on saanut osakseen kovaa kritiikkiä. Ihmiset ostavat itselleen hyvän omatunnon tykkäämällä ja jakamalla, ja saattavat samalla luopua aidosta aktivismista, kuten lahjoittamisesta ja suorasta toiminnasta.

Onko asia kuitenkaan niin yksinkertainen? Minun mielestäni ei.

Oma aktiivisuudentasoni vaihtelee. Olen työskennellyt erilaisissa järjestöissä sekä vapaaehtoisena, että palkattuna. Olen ollut järjestöjen kuukausilahjoittaja ja tatuoinut käteeni (varsin näkyvälle paikalle) tasa-arvoista parisuhdelakia ajaneen Tahdon2013-kampanjan support-tatuoinnin. Mutta olen myös tykännyt ja jakanut.

Somessa laajasti tapahtuvaa slacktivismia on pidetty niin sanottuna nolla-aktivismina, koska sillä ei ole varsinaista suoraa vaikutusta asioihin. Toisaalta slacktivismi on nopea ja tehokas keino levittää tietoisuutta asioista. Samalla se antaa aktivoitumisen mahdollisuuden myös niille, jotka eivät syystä tai toisesta voi nousta barrikadeille.

Toki sanakirja määrittelee aktivismin edelleen suoran toiminnan politiikaksi, mutta löytyypä virallisesta määritelmästä myös venäläistämisen vastustamista ja Suomen itsenäistämisen vaatimista. Ehkä olisi aika määritellä käsite uusiksi. Voisimme puhua mikroaktivismista, aktivismin kevyimmästä muodosta, jonka kynnys on matala.

Suomessa matalankynnyksen kliktivismi on saanut aikaan tulosta. Esimerkiksi Indiedays Blog Awards 2014 -juhlassa vuoden blogitekona palkitun MAMI GOGO -blogin Mintun A Beautiful Body Project -blogihaaste olisi tuskin koskaan yltänyt saamaansa näkyvyyteen ilman jakamista ja tykkäämistä. Vaikka vallitsevia kauneusihanteita ravistelevassa haasteessa varsinaisina aktivisteina toimivat ne sadat bloggaajat, jotka paljastivat vartalonsa luonnontilassa, myös blogien lukijoilla oli suuri rooli positiivisen viestin välittäjinä ja bloggaajien kannustajina.

On totta, ettei mikroaktivismi useimmiten konkretisoidu toiminnaksi, mutta se toimii viestinvälittäjänä. Ehkä jakaja onnistuu tavoittamaan jonkun, joka aktivoituu ja innostuu toimimaan. Klikkaamalla ei edelleenkään pelasteta henkiä, mutta saatetaan jakaa muille keinoja niiden pelastamiseksi. Hyvä somenäkyvyys voi luoda myös positiivisia paineita – tuoreimpana esimerkkinä ekopesuaineiden irtomyynnin kieltänyt Tukes. Suuren somekohun myötä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto lupautui lopulta etsimään toisenlaista ratkaisua asiaan.

Tarvitsemme edelleen Sini Saarelan, Pussy Riotin ja Yes Menin kaltaisia aktivisteja – riskinottajia ja niitä, jotka omistavat elämänsä paremman tulevaisuuden puolesta. Siinä samalla voimme kuitenkin antaa kaikkien aktivismin kukkasten kukkia.

Matalan kynnyksen mikroaktivismia jokainen voi kokeilla seuraavan kahdeksan viikon aikana ottamalla osaa Docventures goes Turun somehaasteisiin. Haasteet perustuvat Docventures-dokumenttien teemoihin. Ensimmäisenä voit haastaa itsesi katsomaan kaikki Docventuresin dokkarit hyvässä seurassa!

- Frida Maria Pessi
kirjoittaja on kulttuurituottaja, mediatutkija ja entinen järjestötyöntekijä

1 kommentti: