maanantai 17. lokakuuta 2016

Planeettamme toivo

Viime viikon Docventures-jakso käsitteli aihetta toivo. Dokumenttina esitettiin New Run -niminen dokumentti, joka käsitteli Pekka Hyysalon hienoa toipumistarinaa. Dokumentissa käsiteltiin yksittäisen ihmisen toivoa ja sitä, miten jaloilleen voi nousta vielä pahimmistakin tilanteista.

Tässä tekstissä en kuitenkaan käsittele yksittäisen ihmisen toivoa vaan vien toivon käsitteen globaalille tasolle. Puhutaan koko ihmiskunnan ja planeetan toivosta.

Tulevaisuutena kehityksen kuudes aalto

Tein tällä viikolla uutisjuttua, joka käsitteli talouden kehityksen kuudennen aallon nousua. Yksinkertaisesti selitettynä kehityksen kuudes aalto tarkoittaa älykkään energiateknologian käyttämistä ja uusiutumattomien resurssien käytön vähentämistä. Ajatus kehityksen aalloista perustuu venäläisen taloustieteilijän Nikolai Kondratieffin teoriaan, jonka mukaan länsimaiset kapitalistiset taloudet noudattavat sykliä jossa 50–60 vuoden välein lama- ja nousukaudet vuorottelevat.

Haastattelin aiheeseen liittyen Keijo Koskista Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimiskeskuksesta. Koskinen kertoi haastattelussa, että tiedeyhteisö tekee kaikkensa ajatuksen eteen viemiseksi, mutta Suomessa siirtymä on vielä lasten kengissä. Mainstream-politiikka on edelleen kiinni vanhoissa rakenteissa ja ydinvoimaloita rakennetaan ja uusia suunnitellaan. Tästä ajatusmallista on päästävä eroon ja luotava kiertotaloutta jos ihmiskunta ja planeetta haluaa pysyä elossa.

Kuoleva planeetta

Kaikki tietävät keskustelun ilmastonlämpenemisestä ja siitä miten planeettamme on kuolemassa jos asialle ei jotain tehdä. Joissain alueilla tulee esimerkiksi olemaan sellainen ongelma, että maataloutta ei pystytä enää harjoittamaan. Se tulee aiheuttamaan valtavia väestömassojen liikkeellelähtöä, joka saa tämän hetkisen pakolaisriisin näyttämään mitättömältä.

Vihreät arvot ovatkin nousseet isoiksi teemoiksi nykypolitiikassa ja edistysaskeliakin tapahtuu. Yksittäiset kuluttajat ovat alkaneet vaikuttamaan muuttamalla kulutustottumuksiaan. Valitettavasti tämä ryhmä ei ole kuitenkaan enemmistö ja se oikea suuri muutos lähtee yrityksistä ja työskentelytavoista.

Toivo vaatii tekoja

Nykyinen talousjärjestelmämme joka perustuu ICT-teknologiaan, on nyt taantumassa. Kondratieffin teorian mukaan on siis aika uudelle aallolle. Maailmantalous kaipaa uutta talousjärjestelmää ja niin kaipaa tulevaisuutemmekin. Muutoksen tulee olla globaali ja jakautunut niin, että sitä sovelletaan myös köyhemmissä maissa, eikä vain läntisen maailman kapitalistisissa maissa. William Gibsonia lainatakseni:

”The future is already here – it’s just not evenly distributed.”

Jos onnistumme luomaan uusia älykkäitä ratkaisuja resurssien käyttöön ja yritykset sitoutuvat niitä käyttämään, on taloudellamme ja planeetallamme vielä toivoa.

Tässä vielä linkki aiheestani kirjoittamaani uutiseen: http://tutka.pro/?p=26833

Ohto Lankila
Jounalismin opiskelija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti