keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Minulle vapaus merkitsee:

Voin katsella kissavideoita tiistai aamupäivällä, puolialastomana, sängyn pohjalla, samalla kun syön krapulahampurilaista.


Vapauteni saattaa kuulostaa naivilta, mutta näiden etuuksien eteen on taisteltu paljon. Naisten emansipoitumisen puolesta taisteltiin, jotta minä olisin parhaassa mahdollisessa asemassa. 


Olen suomalainen naimaton nainen, joka voi käyttäytyä käytännössä kuin mies. Olen vapaa rakastamaan ketä haluan ja asumaan kenen kanssa haluan. Voin myös olla asumatta kenenkään kanssa vaikka koko loppu elämäni. Voin palvella haluamaani jumalaa tai jumaloida montaa yhtä aikaa, kännissä kuin käki. Seuraavana päivänä voin äänestää valitsemaani ihmistä edustamaan itseäni. Voin myös itse pyrkiä edustamaan muita. 


Vapaus on kuitenkin laaja käsite. 



Me suomalaiset näemme ”vapaus”-termin positiivisen ja negatiivisen vapauden näkökulmasta. Positiivinen vapaus tarkoittaa sitä, että ihmisellä on oikeus kansalais- ja ihmisoikeuksiin ja sosiaaliturvaan. Monet aatteet korostavat juuri tätä vapauden lajia. Negatiivinen vapaus on vapautta väkivallasta ja pakottamisesta. Ihmiset eivät loukkaa toistensa oikeuksia. 



Suomessa näihin vapauksiin pyritään ja niitä pidetään lähtökohtana. Globaalisti vapaus on koira, joka kusee monen kansalaisen nilkoille. En osaa, enkä halua saarnata minkään muun maan vapauden tilasta. Uskon, että maailmaa parannetaan omassa kotimaassamme. Pyritään pitämään huolta omista oikeuksistamme, niin ehkä voimme auttaa muitakin jokin kaunis päivä.

- Orna Ben Lulu, journalistiopiskelija, Turun AMK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti