tiistai 2. elokuuta 2016

DGT antaa vapaat kädet tehdä vaikka mitä


Turun dokkarikatsomo eli Docventures Goes Turku, lyhyemmin DGT, oli yksi ensimmäisistä Docventures-katsomoista. Se perustettiin toisella tuotantokaudella Docventuresin kutsusta viiden yhdistyksen voimin. Kolmannella tuotantokaudella Docventures haastoi ihmisiä perustamaan katsomoita vaikka omaan olohuoneeseen ja samalla periaatteella myös DGT muuttui täysin sitoutumattomaksi.  Vuonna 2015 katsomot toteutettiin ilman taustayhdistyksiä ja tekijät etsittiin avoimella haulla.

– Olin viime syksynä toista kertaa mukana DGT-menoissa. Kumpanakin vuonna olen todennut, että toiminnassa parasta on ollut rennon illanvieton, laadukkaan keskustelun sekä uusiin ihmisiin tutustumisen yhdistäminen, kertoo Karoliina Rajala.

– Me teimme katsomoita yleisölle, mutta samalla myös vähän itsellemme, Jatkaa Rajalan kanssa vuoden 2015 dokkarikatsomoita koordinoinut Frida Pessi. – Kädet olivat vapaat alusta asti. Kun tiimi oli hyvä ja motivoitunut, se sai aikaan hienoja juttuja, ilman sen tarkempaa käsikirjoitusta.

Turun dokumenttikatsomoissa vietettiin iltaa vuoroviikoin Bar Kukassa ja Dynamossa. Dokumentin lisäksi ohjelmaan kuului muun muassa tietovisoja, paneeleita ja stand up -komiikkaa. Docventures-dokumenttien teemoihin virittäydyttiin somessa ja DGT:n blogissa.

– DGT-tiimiläisenä ja myöhemmin projektikoordinaattorina tuntui siltä, että joka viikko oppi vielä enemmän kauden dokkareiden teemoista, koska niihin syventyi ideoimalla teemoihin liittyvää ohjelmaa ja rustaamalla blogipostauksia, Rajala sanoo.

Vuorovaikutusta dokkarikansalle

Sosiaalisen median avulla DGT verkostoitui niin yleisön, Docventures-studion kuin muiden kisakatsomoidenkin kanssa. Livetwiittauksen, facebook-haasteiden ja digitaalisen vuorovaikutuksen avulla DGT tuli osaksi laajempaa Docventures-yhteisöä.

– Sometaidot kehittyivät parin DGT-kauden aikana hurjasti. Oikeastaan koko ajan oli pieni kisa siitä, kuka saisi parasta somehuomiota. Piti keksiä uusia ja erilaisia ideoita, mutta Turku pärjäsi aika hyvin. Huippuhetki taisi olla se, kun Riku ja Tunna purkivat suorassa lähetyksessä etanapostilla toimittamamme morsetuksen. Se oli aika uniikki-idea Turun tiimiltä, Pessi muistelee.

Myös Rajalalle DGT-kausista jäi monta mieleenpainuvaa hetkeä.

– Ehkä adrenaliinitäyteisin hetki oli ottaa muun DGT-katsomon kanssa liveyhteys Docventures-studioon kauden ensimmäisen jakson aikana. Erityisen jännittävän tilanteesta teki se, ettei vastaavanlaista katsomoyhteyttä oltu vielä koskaan aiemmin Docventuresin aikana testattu, Rajala kertoo.

Onko DGT2016 sinun näköisesi?

Miten käy DGT:n neljännellä kaudella? Jatkaako Turku nousukiitoaan Docventures-katsomoiden parhaimmistossa? Se on kiinni sinusta. DGT etsii uusia vetäjiä ja tiimiläisiä keksimään parhaat ja erikoisimmat ideat tulevalla tuotantokaudella.

Koordinaattorien tehtävä on pitää huolta, että homma pyörii. Tiimiläiset vastaavat omista vastuuteemoistaan sekä illoistaan. Dokkari-iltoja on yhteensä kahdeksan, joten DGT sopii hyvin mielekkääksi puuhaksi vaikka työn tai opintojen oheen. Mitä monipuolisempi tiimi saadaan kansaan, sen huikeampaa ja hauskempaa on myös tekijöillä.

– Palkkaa DGT-toiminnasta ei makseta ja muutenkin katsomot toimivat nollabudjetilla. Enemminkin DGT on harrastus, joka vie hetkeksi mennessään. Muutama mukana ollut on kyllä tainnut saada opintopisteitä, Pessi sanoo.

Rajalle ja Pessille DGT:stä luopuminen on yhtä aikaa haikeaa ja jännittävää.

 – Jatkaisin toiminnassa edelleen tänä syksynä, jos harjoittelukuviot eivät veisi ulkomaille, Rajala tunnustaa.

– Minullakin gradu ajaa nyt DGT:n edelle, Pessi myöntää. – Mutta toisaalta on mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan uusi tiimi toimintaa vie. Lupaamme koordinaattoreille kattavan perehdytyksen ennen Docventures-kauden alkua.


Hae mukaan tekemään Turun dokumenttikatsomoita ja päästä luovuutesi valloilleen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti