keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Totuutta mä metsästän

Suomen kieli on äärimmäisen rikas ja täynnä loistavia tapoja ilmaista tunteita ja ajatuksia. Jotkut sanonnat ovat olleet niin osuvia, että ne ovat jääneet elämään historiaamme ja kummittelevat jokapäiväisessä elämässämme. Ne ovat niin arkipäivää, ettei sanontojen kirjaimellista merkitystä tule ikinä edes ajateltua. Otin muutamia sanontoja syyniini ja aloin tutkia niiden kirjaimellista merkitystä vertauskuvien sijaan.

Paistaa se päivä risukasaankin
Totta, päivän valolta ei pääse oikein missään pakoon. Sisätiloissa toisaalta on mahdollista päästä täysin valottomaankin tilaan. Uskon, että myös luonnossa on mahdollista löytää täysin pimeitä olosuhteita, kuten jotkut luolastot ja tietysti syvät merenpohjat. Täytyy kuitenkin muistaa itse risukasa. Missä risukasoja yleensä esiintyy? Risut tulevat kasvillisuudesta ja kasvit tarvitsevat valoa, joten luonnollisesti risukasat ovat myös valon äärellä. Päivä paistaa siis myös risukasoihin.

Tie miehen sydämeen käy vatsan kautta
Ei muuten käy. Vatsassa sijaitseva mahalaukku ei ole kytköksissä sydämeen. Suussa hampaiden pilkkoma ruoka siirtyy nielun kautta ruokatorveen, josta se matkaa mahalaukun kautta suolistoon ja ulos. Sydän taas on kytköksissä verisuoniin. Tie miehen sydämeen käy siis laskimoiden kautta.

Yksin lämmin, kaksin lämpimämmin
Todellakin! Kaksi lämmittää aina enemmän kuin yksi. Voi ajatella, että yksi klapi on palaessaan lämmin, mutta kahdella klapilla saadaan jo kuumempi roihu. Samoin kaksi minttupaukkua kaakaossa lämmittää usein enemmän kuin vain yksi paukku…

Vanha suola janottaa
Kyllä. En näe eroa siihen, miten uusi suola janottaisi enemmän tai vähemmän verrattuna vanhaan. Suola janottaa aina.

Nätti kuin sika pienenä
Isona siat eivät välttämättä ole maatilan kauneimpia,


mutta kyllä ne pienet ovat aika söpöjä!


Loppui lyhyeen kuin kanan lento
Selvitettyäni tilannetta, kanat voivat lentää lyhyitä matkoja, kuten puuhun tai aitojen yli. Tarkkaa matkaa en saanut selville. Toisaalta pisin kanan lento on tähän asti ollut hieman alle 92 metriä ja kestänyt 13 sekuntia! Se on jo aika pitkä matka jopa kanalle, mutta sanoisin, että kanan lennot ovat lyhyitä ja sanonta toimii.

Olipa jännittävää. Vain yksi valitsemistani sanonnoista oli kyseenalainen. Osa on ehkä hieman itsestään selviä, mutta toisaalta sanontoina ne toimivia. Totuutta ei piiloteltu näissä sanonnoissa, mutta entä muut sanonnat? Pureeko haukkuva koira? Tuleeko itku pitkästä ilosta? Kuinka asiat todella ovat? Totuuden etsintä jatkukoon.

- Lotta Luukka, mediatuotannon opiskelija ja TOY ry:n puheenjohtaja. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti